Comana este o comuna in judetul Giurgiu, fiind asezata in partea de est a judetului, la limita cu judetul Ilfov pe malul drept al Argeșului, acolo unde el primește apele Neajlovului, care la rândul său primește pe teritoriul său apele afluentului Gurbanu. Comana este situata in regiunea de silvo-stepa cu tipul de sol caracteristic brun roscat de padure.
Este străbătută de șoseaua națională DN5A, care o leagă Adunații-Copăceni (și DN5) de Hotarele (și DN41). Lângă Falaștoaca, acest drum se intersectează și începe un traseu comun cu șoseaua județeană DJ411, care duce spre est în județul Călărași la Radovanu și Chirnogi (unde se termină în DN41); și spre vest la Călugăreni (unde se intersectează cu DN5), Singureni, Bulbucata, Iepurești (unde se intersectează cu DN6) și Clejani (unde se termină în DN61).
La Comana, din DJ411 se ramifică șoseaua județeană DJ603, care duce spre vest la Mihai Bravu, Călugăreni (unde se intersectează cu DN5), Stoenești, Schitu (unde se intersectează cu DN5B) și Ghimpați (unde se termină în DN6). Tot în zona Falaștoaca, DN5A se intersectează cu șoseaua județeană DJ412, care duce spre sud la Prundu și spre nord la Colibași și Vărăști.
Prin comună trece și calea ferată București-Giurgiu, care este deservită de stațiile Grădiștea și Comana și de halta de călători Vlad Țepeș, dar această cale ferată este necirculabilă din 2005, când podul peste Argeș de la Grădiștea s-a prăbușit.
Pe teritoriul comunei se găsește Parcul Natural Comana, care este format din trei păduri: Călugăreni- Fântânele, Oloaga – Grădinari, Padina Tătarului, ce acoperă aproximativ 500 de hectare. Pădurea este dominată de tei, alături de care cresc arțarul, jugastrul, stejarul și frasinul. Speciile protejate din această rezervație sunt lăcrămioarele, ghimpele și bujorul de pădure.
Suprafata comunei este de 10297 ha,extravilan 9558.78 ha si intravilan 738.22 ha.Populatiei comunei este de 8029 locuitori avand un numar de 3174 gospodarii.
Activitatile specifice zonei sunt:agricultura,legumicultura,silvicultura,iar printre activitatile economice principale se numera agricultura,silvicultura,legumicultura ce asigura o buna piata pentru Bucuresti si turismul.
Comuna Comana este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Aurel Florian Enache, de la Partidul Social Democrat, a fost ales în 2008.
Componenta acutuala a comunei:
- Comana (reședința comunei)
- Vlad Țepeș
- Grădiștea
- Falastoaca
- Budeni